6 gode råd mod søvnproblemer
Vi kender alle følelsen af at være uoplagt efter en lang nat uden den søvn, som vores kroppe har brug for. Man er træt, irritabel, har svært ved at koncentrere sig og ønsker mest af alt blot at lægge sig tilbage under dynen og bare blive liggende resten af dagen. Oftest er dette dog kun forundt de færreste, da man som voksen har en række forpligtelser i livet. Arbejdet skal passes, børnene hentes fra institutionen, aftensmaden skal serveres og så videre. De daglige pligter kender ikke til søvnproblemer og respekterer desværre ikke dit søvnbesvær.
Gode søvnvaner kan have kæmpe indflydelse for din generelle livskvalitet. På denne side har jeg nedskrevet nogle af de allerbedste tips, der hjælper mig med at få en god nats fredfyldt søvn hver nat. Hvis du følger nedenstående tips, så vil du opleve, at du har færre afbrydelser i din søvn, at søvnkvaliteten stiger og at du vågner op om morgenen uden at snooze i hele eller halve timer. Du vil hurtigt opleve, at du har mere overskud i hverdagen.
1. Hav en fast plan for din søvn
Gå i seng på samme tidspunkt hver aften og vågn op om morgenen på det fastlagte tidspunkt. Med et fast sovemønster, kan du "træne" din krop til at den skal blive træt ved sengetid og vågne på det fastlagte tidspunkt. En god søvnrytme kan gøre underværker for din søvn.
2. Få dig nogle søvnrutiner
Meget i tråd med ovenstående kan sunde søvnrutiner hjælpe din krop med at forberede sig til at sove. Dine søvnrutiner kan fx omfatte at drikke en kop te en time før sengetid, meditere, lukke ned for computeren og lægge telefonen væk. Læg dig i sengen i god tid med en god bog og mærk søvnen komme snigende.
3. Spring morfaren over
Har du søvnbesvær, så kan det være fristende at tage en halv time på øjet, når du kommer hjem fra arbejde eller skole. Du bliver naturligvis mere frisk af dette, men husk på at den søvn du får om dagen, modsvarer den søvn du skal have om natten. Du vil derfor opleve, at det bliver sværere at falde i søvn, og at din REM-søvn måske ikke bliver så kvalitetsrig, som den kunne have været, havde du sprunget morfaren over.
4. Motionér dagligt
Motion frigiver endorfiner i kroppen, der giver dig en følelse af velvære. Når du motionerer, udmatter du dertil kroppen. Både velvære og udmattelse er to gode ting, når du gerne vil sove.
Naturligvis er hård motion bedre end en gåtur i den nærliggende park. Når det så er sagt, så er gåturen klart at foretrække frem for at blive liggende på sofaen. Motionen behøver ikke nødvendigvis at ligge sent om aftenen, og du kan fx gøre det til en vane straks at snøre løbeskoene, når du kommer hjem fra arbejde og har smidt tasken.
5. Gå dit sovemiljø igennem
Dit sovemiljø omfatter bl.a. dit soveværelse, din seng og naturligvis din sengepartner. Helt generelt bør du optimere dit sovemiljø, så det passer til dine søvnønsker og -vaner.
Den ideelle temperatur er fx imellem 18 til 20 grader. Er dit soveværelse varmere, vil du opleve, at du får det for varmt i løbet af natten, når kroppen frigiver overskudsvarme og sved.
Din madras må naturligvis heller ikke være hverken for blød eller hård, og skal derfor være lige tilpas, så den passer til dig og din krop. Generelt kan siges, at jo mere du vejer, desto fastere madras har du brug for. Er I to, der deler seng, kan det derfor være, at I skal have en særlig fast madras, fremfor en blød en af slagsen. Du kan læse nærmere valg af boxmadras eller kontinentalseng her.
6. Undgå stimulanser
Du bør holde lidt igen med både alkohol, nikotin, fedtindholdigt mad og energidrikke (herunder naturligvis kaffe) om aftenen, da dette kan forstyrre din søvn. Krydret, fedtindholdigt mad kan forstyrre din fordøjelse og de andre stimulanser modvirker den naturlige udmattelse, som din krop oplever hen imod din sovetid.
Har du brug for yderligere råd, så kan du tage et kig på National Sleep Foundations side, som du finder her